2014. november 12., szerda

Hajápolók

A haj ki van téve a környezeti hatásoknak, mint a napsütés, a szél vagy a csapadék. Ezek ellen bőrünket automatikusan védjük naptejjel, kabáttal vagy esernyővel. A mostani őszi időben, ahogy sétálok az utcán látom, hogy sem a nők, sem a férfiak nem hordanak sapkát, pedig párás a levegő, és reggelente még olykor fagyni is szokott. Tévedés ne essék, én sem szeretek mindig sapkát húzni, és nem is mindig úgy vagyok öltözve, hogy illene a szettemhez. Éppen ezért megosztok pár hajápolót, melyeket hatásuk szerint soroltam. Nem csodaszereket fogok reklámozni, arra egy régebbi cikkem szolgált, hanem a megnevezésekhez társítok értelmet. Azokat a hajápolókat, amelyek a hajszál súlyát növelik, 10 perc után ki kell mosni!

Kúraszerűen használható hajvédő anyagok

Gyógykúráknak is szokták mondani a hajgyógyászok. Nagyon durván roncsolt haj és fejbőr kezelhető vele. Ilyen az intenzív korpa (seborrea), a fénytelen és roncsolt haj, vagy a vékony, nyúlós, töredezett haj is. Természetesen a kúrát egészséges hajon is alkalmazhatjuk, mert javítja a fejbőr és a haj állapotát.

  • Krémkúrák
    Olyan emulziók (értsd: olaj és víz összekeverve egy olyan anyaggal, ami vonzást hoz létre e között a két ellenséges anyag között), amelyek hajszerkezeti károsodás esetén ajánlottak, például egy túlszőkített hajnál. Leginkább savas pH-val rendelkeznek, semlegesítéshez és a haj külső rétegének összehúzásához a festés és szőkítés után használható. Ennek hatóideje 15-30 perc, de meleg klimazon alkalmazása intenzívebbé teszi a hatást és lerövidíti általában a felére a hatóidőt. A klimazonról már egy előbbi bejegyzésemben szót ejtettem. 
  • Hajöblítések
    Híg emulziók, amelyeket minden kezelés után rendszeresen használni kell.
  • Gyorskúrák
    Hajra alkalmazott gyorskúrák keratinerősítőek (egyszerű vázfehérje, amiből a haj és köröm felépül), vagy roncsolt haj esetén szerkezetkiegyenlítőek. (Joiconak volt egy ilyen csodaszer termékcsaládja. Állítólag piszok jó volt, de piszok drága is volt. Nekem a tapasztalatom a "semmi hatása" kategóriába esett, leszámítva a hajolaját.)
  • Hajápoló esszenciák/hajcseppek
    Hajhullás, korpásodás, seborreás és száraz haj és fejbőrápolásra használható. Arra is jó, ha nem akar nőni a haj egy ideje (ennek háttere, hogy vagy tényleg nem nő, vagy nő, de mindig elvékonyodik a vége, ezért úgy tűnik, mintha nem nőne). Ez esetben a cseppeket a fejbőrre visszük fel vékony elválasztások mentén, és jó alaposan, de nem durván bedörzsöljük a bőrbe. Én fejmasszázzsal szoktam, így élvezetesebb a kezelés. Ezek az ápolók vitaminokat, provitaminokat tartalmaznak, mint a B5- vitamin vagy E-vitamin. Erre tényleg igaz, hogy CSAK kúraszerűen eredményes, ami normál esetben, megszakítások nélkül 6-7 hetet jelent, de fenntartó kezelést is alkalmazni kell utána, amíg a tünetek meg nem szűnnek. Nem minősül gyógyszernek, de én még eddig csak gyógyszertárban láttam, mert vagy nem tartottak a fodrászkellékesek, vagy elfogyott nekik.
  • Hajvégápolók
    Ezt is erősen igénybe vett, vegyszerrel kezelt hajnál alkalmazzuk, de ezt kifejezetten csak a hajvégekre szabad kenni az ujjaink végével, mivel a fejbőrt zsírosítja. Ezeket is telepakolják vitaminnal. Egyszer sikerült egy nagyon hatásos hajvégápolót találnom, ami Schwarzkopf termék volt, méghozzá Gliss Kur. Persze mire elhasználtam a tégelyt, addigra már nem lehetett kapni. De a Gliss Kur messze a legjobb hajvégápolókat dobja piacra, viszonylag jó áron, amivel kenterbe veri a professzionális termékeket is.

Fokozatosan ható hajápolók

Ismérve, hogy egyszeri alkalmazásra semmi változást nem okoz, de nem kell több hétig kenegetni vele a fejünket, hajunkat, mert gyorsan, de nem annyira tartósan fejti ki hatását.
  • Pakoló anyagok
    Otthon is elkészíthető pakolásokról már volt alkalmam bővebben írni. Jellemzőjük, hogy általában növényi eredetű zsírokat/olajokat keverünk össze olyan anyagokkal, amik a vizet is és az olajokat is kedvelik. Ezekbe az emulziókba különböző hatóanyagokat kevernek bele, vagy keverhetünk bele, attól függően, hogy mit szeretnénk vele gyógyítani, javítani. Az emulzió hatása attól függ, hogy száraz vagy zsíros hajra, vagy fejbőrre használjuk. Törülközőszáraz hajra kell felvinni, lehetőleg tincsenként jól bemasszírozva a hajba, vagy fejbőrbe, és gőz alkalmazásával melegen kell tartani (én folpackba szoktam csavarni a fejem, így saját gőzében melegszik a hajam.) A meleg gőz hatására a haj külső pikkelyei kinyílnak, így a hatóanyagok mélyebben tudnak bejutni a hajba. Itt is alkalmazhatunk klimazont, ekkor az átlagos 30-40 perces hatóidőnek csak a felére lesz szükség. Öblítést igényel.
  • Hajkrémek
    Jól felszívódó emulziót használhatunk csak, amelyek nem hagynak zsírfoltot a hajon, és könnyen felkenhetők. Nem igényel öblítést. Ezt csak az különbözteti meg a hajvégápolótól, aki akarja. 
  • Hajolajok
    A haj fényét a különböző olajok növelik. Kis cseppekben, több rétegben kell a száraz vagy nedves hajra juttatnunk, és nem igényel öblítést.
  • Öblítőanyagok
    Sok múlik a megfelelő használaton, mert ezek befolyásolják a haj tapintását, fényét, pH értékét, színét. Kifejezetten vízben oldódó anyagokról van szó, amik a hajon maradnak öblítés után. A krémöblítőket ki kell mosni a hajból, de ilyenekhez nehéz hozzájutni.
  • Ápolóhabok
    Táplálják a hajat, megvédik azt a nap káros sugaraitól, ezért főleg nyáron érdemes ápolóhabot használni. Legtöbbször keratint tartalmaznak, emiatt hajkiegyenlítő szerepük van. Használatuk során már a harmadik, negyedik alkalom után érezhető lesz, hogy a haj hajlékony és selymes fényű lesz.

Azonnali hajápolók

  • Balzsamok
    Ugyan öblítést igényelnek, de alapos öblítés után is a hajon maradnak, ezáltal elősegítik a haj kibontását. Kifejezetten tilos a fejbőrre kenni! (Erről már írtam.) Vegyszeres kezelés után kötelező a mindennapi használata, mert a pH-t állítja helyre, de még az UV káros sugarait is ki tudja szűrni némelyik balzsam.
  • Lotionok (hajvizek, hajpermetek)
    Ezeket a hajra kell permetezni, de nem igényelnek öblítést.
  • Tonikok (hajszeszek)
    A hajra és a fejbőrre kell felvinni, és bedörzsölni, elmasszírozni. Öblítést nem igényelnek, és akár naponta többször is lehet alkalmazni (reggel és este érdemes). Ezek élénkítenek és vitalizálnak. Zsíros, korpás hajra kifejezetten ajánlani szokták a patikusok, de hallottam már hajnövesztő koffeintartalmú hajszeszről is, amit én nem láttam, hogy hatott volna.

Nincsenek megjegyzések: