2014. szeptember 22., hétfő

Hajápolási tippek, nem csak otthonra

A hajápolás, mint szinte minden hajjal kapcsolatos művelet gyökere az ókorba nyúlik vissza. De mondhatnám úgy is, hogy a civilizáció megjelenésével, de talán az ember megjelenésével kezdődött. Persze ez így nem teljesen igaz, de rá lehet húzni. Az állatvilágban is látjuk, ahogy az állatok védik, tisztítják, ápolják a szőrüket, tollaikat, pikkelyeiket. De a hajápolás kozmetikai értelemben, az egyiptomiaktól ered. Ők használtak először a hajukra balzsamot, gyantát, és egyéb növényi nedveket, vagy gyógyiszapot. Bizonyos ma is élő afrikai törzsek a mai napig is használják ezeket a természetes anyagokat, hogy védjék a hajukat, bőrüket. Persze a történelem során sokszor hanyagolták el magukat az emberek, de egy természetes igényük mégis volt arra, hogy ápoltnak nézzenek ki, legalább a módosabb, gazdagabb rétegben. Emiatt gyakran a természetes hatóanyagú ápolószerek élveztek prioritást, a vegyszerek helyett.

Manapság ez az arány megfordult, és inkább bízunk a klinikai körülmények közt készült vegyszerekben, mint a természetes ápolószerekben. De egy új trend is kezd kialakulni, ami még luxus kategória, de egyre nagyobb teret hódít meg magának, a bio higiéniai anyagok piaca. A Mannaszappan pont ennek az egyik nagykövete. Szappanjai és egyéb bőrápolószerei természetes anyagokból készülnek, mint amit százötven éve nagyanyáink is használtak. Persze az ára magasan felette van a megszokott szappanáraknak.
De van egy jó hírem azoknak, akik nem akarnak ilyen magas áron kozmetikumokat venni, ugyanakkor nem bíznak már a vegyszerekben!

Ezek a természetes hajápolók otthon is megtalálhatóak, és nagyon egészségesek. Fillérekből be lehet szerezni ezeket, és még az elkészítésük is egyszerű. A leggyakoribb hajproblémákat is lehet velük kezelni, így nem csak otthoni használatra ajánlom. Ezeknek a termékeknek az egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük!

Tojássárgája:
A tojássárgája nem csak a sütemények alapja, hanem a hajápolószerek egyik fajtájának is. Mivel nagyon jól keveredik az olajos és a vizes dolgokkal, ezért legtöbbször, sütésnél is egyfajta felületaktív anyagként használják. Mi, fodrászok, ezt úgy tudjuk kihasználni, hogy a zsírban oldódó vitaminokat tudjuk megkötni a tojássárgájával, és egy vizes oldatot tudunk létrehozni. Nagyon jól kezelhető vele a száraz haj, illetve a száraz korpa bizonyos fajtái, valamint a töredezett haj is, bár a töredezést nem tudja visszafordítani, de a folyamatot megállítani megtudja. Szinte mindennel jól elegyedik, így kiváló szinte minden hajápolónak használt anyagba.

Tojásfehérje:
Nem csak a sárgája használható fel, hanem a fehérje is, de az pont ellentétes hatást eredményez! Zsíros, gyulladt fejbőrre kiválóan használható! Persze ezt is lehet vizes és olajos oldatba keverni, így bármibe felhasználható. Nem szárítja ki a hajat, de a zsír nagy részét megköti, így egyben hidratálja is a hajat, míg a fejbőrről eltávolítja a zsírt. Ugyanakkor a zsíros fejbőrről tudni kell, hogy eredendően zsíros, vagy csak gyorsan zsírosodó? Az eredendően zsíros haj az hajmosás után is zsíros marad, így kétszer ajánlott samponnal megmosni. A gyorsan zsírosodó fejbőr ezzel szemben hajmosás után kifejezetten száraz. A bőr érzékeli ezt a felületi szárazságot, és ellenreakcióba lendül, méghozzá úgy, hogy bezsírosítja magát, hogy meglegyen a megfelelő hidratáltság érzése. Mind a kétfajta zsírosodásra ideiglenesen gyógyír a tojásfehérje. Régebben tojásfehérjével keményítették a hajat, az volt a zselé elődje.


Olívaolaj:
Lehetőség szerint extra szűz. Az extra szűz olívaolaj még nincs teljesen kisajtolva, így a vitaminok nagyobb arányban fordulnak elő benne, mint a többi olívaolaj fajtában. A hajnak és fejbőrnek fontos zsírban oldódó vitaminok, mint A, B, E, F vitaminok mind megtalálhatóak benne. Én, személy szerint még az illatát is szeretem, de ez gusztus dolga. Mivel ez egy olaj, ezért leginkább a száraz, sérült hajra nyújt megfelelő pakolást. De egymagában nem tudnak ezek a fontos vitaminok beépülni a hajba, ezért kellenek mellé vivőanyagok is, ilyen a fentebb említett tojássárgája is többek közt.


Joghurt/kefir:
Finom, tele van "jó" baktériumokkal, megkönnyíti az emésztést, és a vitaminokat is megköti. Amolyan "hasznos tejtermék". Pakolásban hasonlóan a tojáshoz, ez az alapanyag is egyszerre víz, és olaj kedvelő, így nagyon jól lehet használni a pakolásokhoz. Olívaolajjal együtt egyszerűen feltölti élettel a hajat! Persze ez sem tart örökké, de elég három-négy  mosásonként pakolni a hajat vele. A nagyobb hatás érdekében lehet bele tojássárgáját is tenni, de lemosásnál vigyázni kell, mert a tojás miatt nem szabad forróvízzel öblíteni, ugyanis arra a tojás összeugrik és megkeményedik.


Banán:
Igénybe vett hajra ajánlott pakolásként felhasználni, akár száraz, akár zsíros hajra. Egymagában nem sokat ér, de kefirrel, vagy valamilyen tejtermékkel, mint egy turmixot érdemes felvinni a hajra. Lemosni ezt is langyos vízzel szabad, és közben fésűvel kell segíteni a hajból való távozásának az útját, ugyanis hajlamos beleragadni a hajba! Személyem szerint próbáltam, és nem ajánlom a ragadása miatt, ugyanakkor vendégeim nagyszerű tapasztalatokról számoltak be. Ízlés dolga, de egy próbát megér.


Élesztő/élesztőpor:
A vitamint a legjobban megkötő alapanyag. Mindenhez hozzá lehet adni. Bármivel elegyedik. Ugyanakkor meleg, cukros közegben megduzzad, megduzzasztva a hajszálakat is, és ezzel tudja a leginkább bejuttatni a fontos hatóanyagokat, hajápolókat, mélyre hatolva. Arcra is érdemes használni, egyszerűen vízzel és hintőporral elkeverve felvinni a pattanásos arcbőrre, majd hagyni kell megszáradni, száradás után nedves szivaccsal lemosni.


Ecet:
Nagymamám mondta mindig, hogy ecetes öblítéssel fejezzem be a hajmosást, mert nem csak a hajamnak, de a bőrömnek is jót tesz. Ma már tudom, hogy az ecet, a savassága miatt hat nagyon. Ugyanis a samponok eredendően lúgosak, míg a bőrünk enyhén savas, így egy ecetes öblítéssel visszaadjuk a bőrnek és a hajnak a savas közeget. Ami nekem bevált, hogy ne legyek ecetszagú: két evőkanál ecet 3 l meleg vízbe. Zuhanyzás után is lehet használni, mert nagyon jó a pattanásos bőrre is, még a kényes helyeken is.


Citromlé:
C-vitamin tartalma a tévhittel ellentétben nincs sok, viszont nagyon savas, így az ecetnél leírt módon ez az öblítés is segít a savas bőr visszaállításában. Itt is két evőkanál citrom kell 3 l vízhez, de ezzel vigyázni kell, ugyanis ezt ki kell öblíteni a hajból, mert a festett hajat fakítja!


Kamilla:
Bőrnyugtató, enyhén savas. Természetes szőkítő hatása miatt a nem kívánt szín is fakítható vele. Citromos meleg vízzel a szőkítő hatás növelhető, míg ecetes meleg vízzel a nyugtató hatás fokozható. Szőke hajra pakolásként kis adagban, a leforrázott teafüvet ( egy teatasakhoz fél deci forró víz) vissza kell hűteni, és langyos állapotban a banánturmixhoz lehet hozzáadni, így egy folyékonyabb krémet kapunk.


Cukor:
Tápanyaggal látja el a hajat, amitől az fényesebb lesz. Élesztővel egymás hatását nagyban felerősítik, de bármihez lehet adni, akár még az öblítőkhöz is, de vigyázni kell, mert nagy mennyiségben ragad. Régebben cukros vízzel fixálták a hajat, az volt a hajlakk elődje.


Bizonyára van még sok olyan filléres otthoni praktika, amit most kihagytam. Ha van neked is tuti recepted, akkor azt kérlek, hogy írd le nekem, és azt is tedd hozzá, hogy mire használod! (Jelenleg nem működik ez a funkció technikai okok miatt, de megírhatod a monkyra@gmail.com -ra is, és közzé fogom tenni a blogon a neved alatt! Köszönöm a megértést és az együttműködést! )

1 megjegyzés:

Fodrász Blogger írta...

Egyik kedves ismerősöm rögtön észrevette, hogy a sört kihagytam a listából.
A sör ugyanis a magas cukor tartalma miatt fényessé varázsolja a hajat, és a korpa ellen is nagyszerűen hat. Főleg a zsíros korpa ellen hatásos, kiváltképpen szőke hajon. Előöblítésként érdemes használni, és hogy biztosra menjünk, öblíthetünk utána citromos-kamillás vízzel hajat, így nem csak ragyogó lesz a szőke haj, hanem még finom illatú is!