2014. október 10., péntek

Mixtonok

Mik azok a mixtonok?

A mixtonoknak a hajfestés során az az elsődleges szerepük, hogy élénken, intenzíven frissítsék a színt. A mixtonokat keverő színeknek is szokták nevezni, ugyanis egy kis adagot szoktak belekeverni a festékbe, még felfestés előtt. Fodrászatilag a színirány erősítésére, de olykor gyengítésére is használjuk.



Színelmélet


Van a három alapszínünk: a piros, a sárga, és a kék. Ezekből az elsődlegesnek nevezett színekből lehet kikeverni a létező összes többi színt. A fehér és a fekete nem szín, hanem tónus. Ezeknek a színeknek van egy úgynevezett komplementer színük, amik a lenti színkörön a színnel szemben helyezkednek el. Vagyis a pirosnak a zöld, a lilának a sárga, a kéknek a narancs. A további harmad-, és negyedleges (stb.) színeknek ezek alapján lehet meghatározni, hogy melyik a komplementer színük. A komplementer szín az a szín, ami kiüti a vele szemben álló színt, így képezve barnát. Vagyis, ha valami nagyon sárga, akkor a lilával lehet gyengíteni a sárgásságot, és ezáltal egy halványabb barnát létrehozni.



Sok esetben fordul emiatt elő a következő eset:
Valakinek festett sötétbarna a haja. Világosabb, vörös hajat akar, és tanácsokra hallgatva leszívatja a haját szőkére, ami leszivatás után sárga lesz. Sárga hajára egyszerűen rámegy a festékkel, és csodálkozik, hogy "Jé! Narancsvörös lett a hajam!"
Ezt egyszerűen meg lehet akadályozni azzal, hogy a szőkítés után hamvasító samponnal mossa ki a szőkítőt a hajából. A hamvasító lila pigmenteket tartalmaz, de samponról lévén szó nem fog beépülni a szín a hajba, tehát kimosható lesz. Ezután a letompított nem sárga, hanem világos szőke hajon már elvégezhető lesz a vörösítés, mert nem narancs lesz a haj, hanem egy gyönyörű vörös hajat kapunk. Hozzá teszem, hogy ez az eljárás csak tartós festékkel ad ilyen eredményt, és hátránya, hogy a haj enyhén barnás beütést kap, tehát nem lesz annyira élénk. Itt jön a képbe a mixton! 

Arany, réz, és vörös mixtonnal általában a hajszínt erősíteni szoktuk. Kék, zöld, ezüst színnel viszont tompítani. Lilával mind a kettőt lehet, de a szőke hajak aránya miatt gyakoribb a tompítás.
Több mixtont érdemes nyomni a festékbe akkor, ha sötétebb elérendő színeredményt akarunk, és éppen hogy leheletnyit tegyünk, ha csak tompítani akarunk. A nagyon speciális szőkéknél ne használjunk mixtont, mert könnyen "bekapja" a hajat, vagyis a mixtonszín erősebben befoghatja a hajat. Korrigáláshoz viszont ajánlott. Korrigálásként a samponhoz is hozzákeverhetjük, nem feltétlen csak a festékbe szabad keverni. Minden mixtonnak amúgy van egy meghatározott keverési aránya, amit mindig részletesen leírnak a mixtonok palettájának a hátulján. Gyakorlatomból tudom, hogy akármelyik márkájú mixtont is kell használni, a kék haj eléréséhez az előírt 4-5 cm-t ajánlják kinyomni a tubusból, de ennek a két-háromszorosa is kevés lehet, ha olyan hajra akarjuk feltenni, ami nem szeret színeket befogadni. A vörös esetében jó arányokat szoktak megadni, de olykor lehet kevesebbet használni. Általánosságban elmondható, hogy a hidegebb árnyalatoknál többet kell használni, míg a melegebbeknél kevesebbet. A lila, ami az örök dilemma, hisz hideg és meleg szín is találkozik benne, a hideg színekhez érdemes sorolni.

Miért fog be másképp hajakat ugyan az a festék, és miért színtelenedik el a hajszín pár mosás után is, ha tartós festékkel festettük be?
Erről fogok írni a következő bejegyzésemben...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az még mindig nem egyrtelmű számomra, hogy a mixtonok szimplán festékként is használhatóak? Kéket szeretnék, és az online leírás szerint a festékhez keverjem a kék mixtont, majd az oxit. Tehát kéne egy másik színű hajfesték?

Névtelen írta...

Ez sajnos nekem is nagy dilemma. Aut mondtak a fodraszcikknel hogy kell hozza nade azt milyen aranyban keverjem? Vagy hogyan. Tehath a szinezeshez kell egy alap termeszetes szin is. Bele pl a szőke az termeszetes mixtonnal azt ajánlják a legtobb esetben ha keket vagy lilat akarsz. De hogy hogy keverd. Oke rajta van 1:5 de attol meg nwm tudom mennyi ffesteket tegyek hozzá.