2014. október 3., péntek

Fonásos tippek haladóknak


A fonást már évezredek óta gyakorolják. Kényelmes viselet, mutatós, praktikus. Minden korosztálynak jól tud állni a különbözőképpen elkészített fonás. Lehet tincsekre szedni, a fejhez fonni, a kettőt vegyíteni. Kontyokban nagyon mutatós. Elkészítése egyszerű, de vannak technikák, amiket már gyakorlott fonás készítőnek ajánlok.

Parketta fonás, láthatatlan vonalakkal:

Nagyon mutatós tud lenni egy parketta fonás, de igazi sikert az jelent, ha nem látszanak a választék vonalak. Ennél a típusnál először cikk-cakkban leválasztjuk a részeket, lehetőleg kettő, vagy három felé. Most a kettő felé választott változatot írom le.
Itt a cikk-cakkosan leválasztott részt elcsatoljuk. A szabadon hagyott részt elkezdjük parketta fonásban lazán befonni, és a fonás szélét kicsit kihúzkodjuk, hogy látványosabb legyen. Ez eddig könnyűnek hangzik, pedig nagyon nehéz a kihúzkodása a fonásnak, mivel könnyen széteshet a haj! Ügyeljünk rá, hogy a fonásba oldalról felvett tincsek a cikk-cakk vonalában maradjanak, ne essenek le! Amikor tarkóig végigfontuk a hajat, akkor jöhet a másik, elcsatolt része a hajnak. Itt is lazán fonunk, és a fonást szélesítjük, kihúzkodjuk a peremét. A két fonás végét ízlés szerint összefonhatjuk, vagy a mind a kettő szélét kiszélesíthetjük, kihúzkodhatjuk, és egymásba tekerhetjük, hasonlóan, mint azt a képen is látni. Aki szeretné cifrázni, az csatokat, virágokat, kiegészítőket is tehet bele, akár kilógó, vagy fonáson átlógó szálakat is hagyhat a halánték vonalában, vagy a frufruban.

Afro fonás:

Ajánlom azoknak, akik órákon keresztül szeretnek fonni. Én ilyen vagyok, ezért mellékelek egy videót, amiből megtudhatjátok, hogy hogyan is kell csinálni műhaj hozzáadásával.

Szőtt fonás:

Az egyik legembertpróbálóbb feladat! Itt konkrétan szőni kell a hajat. elkészítése még gyakorlott fodrászoknak is nehezen megy, mert itt nagyon nehéz a feszesség megtartása, és a haj könnyen széteshet. Nekem a kedvencem! Lehet nagyban, egész fejre, de lehet kicsiben is. Ez a technika mindenhogy mutat!
Hogy is kell csinálni?

Először is egy vonalban kiválasztjuk a vezető tincseket, ezt lehet vízszintesen, vagy függőlegesen is. A lenti képen én a vízszintes leválasztást választottam, úgyhogy ennél a példánál fogok maradni. Miután megvagyunk a tincsezéssel, érdemes hajlakkal lefújni, hogy ne szálasodjon. A kiválasztott tincsekből az elsőt (nekem a felsőt) a kezünkbe vesszük, többit érdemes elcsatolni, hogy ne legyen útban, és ne kelljen újra kibogarászni. A tincs mellett felveszünk egy egységnyi tincset. Hogy mekkora legyen az az egység, azt mi határozzuk meg, de utána azt a távolságot kell tartani. Az egy egység felvétele után a vezető tincsünket ráfektetjük, és vesszük fel a következő távolságot, amit a tincsünkön fogunk átfektetni. Ezt váltogatva ismételjük, pont úgy, ahogy mások a szőnyeget vagy a kosarat szövik. Amikor a sor (vagy oszlop) végére érünk, akkor lecsatoljuk, fixáljuk, rögzítjük a vezető tincsünket. Jöhet a következő vezető tincsünk, de itt az előbbi kezdés fordítottját csináljuk, vagyis nem a vezető tincsünket fogjuk ráhajtani, hanem az egységnyi tincset a vezető tincsünkön. Huh, ezt még leírni is bonyolult, pedig ha rájövünk a módjára, akkor nagyon élvezetes, és roppant látványos! 
Ezeket a szövéseket addig folytatjuk (míg bele nem jövünk!), míg el nem fogy a tincsünk, és a szőni kívánt hajterület. A tincsek végét érdemes parketta fonással eltüntetni, vagy óvatosan belevezetni a frizurába (ezt tettem én is).



Sarokszövéses fonás:

A fentebb leírt szövést alkalmazzuk, de itt már nehezített az amúgy is nehéz verzió, mivel itt nincsenek kifejezetten vezető tincseink. Ennek elkészítése inkább a parketta fonáshoz hasonlít, így a neve akár lehetne a parketta szövés is.
Itt kezdetben két tincset teszünk keresztbe egymáson, és a következő keresztezéshez újabb tincset veszünk fel, amit nem fogunk az előzőhöz hozzáfogni, hanem mellette vezetjük, ellentétes irányban. Ezt azoknak ajánlom, akik már elég gyakorlatot szereztek a szövéses technikában és bátran tudják alkalmazni vezető tincsek nélkül is. 

Halszálka fonás:
Tudom, hogy már írtam róla korábban is, de itt a szimmetria miatt tartom nehéznek a fonást.A lényege, hogy elkezdjük fonni a hajat, de mindig amit középre helyezünk tincs, az jóval kisebb, mint a többi. Ezt a tincset rendszerint a soron következő oldalról választjuk le, így tulajdonképpen nem három tincsből indulunk ki, hanem csak kettőből.

Csomózás:

Na jó, ez nem is annyira bonyolult... Talán egy picit a leválasztásoknál...
Arc mentén, fül fölött, tarkóig egy jó 5-10 cm-s sávot leválasztunk. Nagyobb tincsekre szedjük úgy, hogy a választék cakkos legyen. A tincseket külön hajlakkal lefixáljuk. Homlok fölött két tincset megcsomózunk kétszer, hajlakkal rögzítjük. Két oldalra elvezetjük a csomóból kilógó hajakat, és ott is a tincsekkel megcsomózzuk, a régi tincs végét belesimítjuk a frizurába, az újonnan felvett tincset tovább csomózzuk a következő tinccsel, így haladva egyre hátrébb, a tarkó irányába. A megmaradt hajat a tarkónál megtekerjük annyira, hogy betekeredjen a képen látható módon. A végeit eltűzzük, hogy ne lógjanak ki, de akár ki is lógathatjuk, ha nekünk úgy tetszik. Hajlakkal rögzítjük, mert könnyen szétesik.



Fonás a fonásban, avagy hogyan tudjuk feldobni az átlógatott fonásunkat:

A nagyobbik oldalon (értsd: az az oldal, ahol nincs választék) lógatott fonással parkettába befonjuk a hajat. (A lógatott fonást már ecseteltem régebben, ha nem tudod miről van szó, akkor kattints erre a szövegre!) A kilógó tincseket befonjuk, majd ezeket a tincseket felhasználva fonjuk tovább a parkettánkat. Mindig a legtávolabbi tincset használjuk fel! A fonott tincseket később húzzuk szét, hogy nagyobb területen látványosabb legyen.


Meghúzott fonás:

A meghúzott fonás nagyon egyszerű, mert végig fonunk három tincset, amiből az egyiket a végén megfogjuk, és a mellette levő két tincset felhúzzuk, miközben a kiválasztott tincset feszesen tartjuk. (Lenti képen balközép. A többi képhez a leírást megtalálod erre a szövegre kattintva!) Ami nehézséget jelent, hogy az apróbb szálak a meghúzás folyamán kimozdulhatnak, és ezáltal felbolyhosodhat a fonat. 


Szívecske fonás:

Középső választékot kell húznunk, egészen a búbunkig. Onnan szívecskében választjuk le a befonandó részt, mint ahogyan a képen is látható. A búbunktól kezdjük a fonást félparkettában haladva, vagyis csak az egyik oldalról adagoljuk a fonatunkhoz a tincseket. Azért csak félparkettába, hogy a választékunkat takarjuk, és csak a fonás látszódjon. Parketta fonásnál fontos, és itt különösképpen, hogy arra fog haladni a fonatunk, amerre húzzuk közben a hajat. Mivel itt nem látjuk, hogy mit csinálunk, és még a kezünk is kitekeredett pózban van, ezért nagyon nehéz kézben tartani a fonásunkat, és még a szimmetriára is ügyelnünk kell. Ezért ajánlom ezt is tapasztalt fonóknak.


Nincsenek megjegyzések: